De nieuwe Firefox is heel snel

Nieuwe versie-releases van browsers krijgen niet de buzz die ze kregen, maar Firefox Quantum is een uitzondering.

De nieuwste versie van de Mozilla Foundation-browser, die dinsdag is uitgebracht, draait helemaal om prestaties. Firefox is twee keer zo snel als een jaar geleden, beweerde Mozilla. Het is niet alleen snel bij het opstarten – het blijft zippy, zelfs als het wordt belast door een groot aantal tabbladen.

“We hebben een betere balans tussen geheugen en prestaties dan alle andere browsers,” zei Firefox Vice President voor product Nick Nguyen.

“We gebruiken 30 procent minder geheugen, en de reden daarvoor is dat we het aantal processen dat Firefox op uw computer gebruikt, kunnen toewijzen op basis van de hardware die u hebt,” vertelde hij..

€ 1 miljoen ervaring op laptop van € 300

De prestatieverbeteringen in Quantum kunnen een drankje zijn uit de bron van de jeugd voor veel systemen van Firefox-gebruikers. “Een aanzienlijk deel van onze gebruikers bevindt zich op computers met twee kernen of minder en minder dan 4 gigabytes RAM”, legt Nguyen uit.

De prestatieverbetering zou ook andere gebruikers kunnen aanspreken.

“We hebben een geweldige browser voor u, ook als u niet over de nieuwste computer beschikt,” zei Nguyen. “We zien een enorme kans voor mensen met € 300 laptops om een ​​geweldige moderne ervaring te hebben.”

De doelgroep voor Quantum is waarschijnlijk eigenaar van oudere pc’s die op dit moment de meeste pijn voelen, zei Rob Enderle, hoofdanalist bij de Enderle Group.

“De huidige generatie geavanceerde browsers is behoorlijk veel gebruikt, wat machines vertraagt ​​en vertragingen creëert die gebruikers echt vervelend vinden,” vertelde hij.

Naast verbeteringen onder de motorkap heeft Mozilla de gebruikersinterface van Firefox opnieuw ontworpen.

“We noemen dit initiatief ‘Photon’ en het doel is om alles wat we ‘Firefox’ noemen te moderniseren en te verenigen, terwijl we profiteren van de snelle nieuwe motor ‘, schreef Mark Mayo, senior vice-president van Firefox, in een online post.

“Voor het maken van Photon heeft ons onderzoeksteam onderzocht hoe mensen internetten,” legde hij uit. “We hebben gekeken naar echte hardware om Firefox er geweldig uit te laten zien op elk scherm en we hebben ervoor gezorgd dat Firefox eruit ziet en werkt als Firefox, ongeacht het apparaat dat je gebruikt.”

Goede Timing?

Naast de aankondiging van Quantum’s release, zei Mozilla dinsdag dat ze Google tot hun standaardzoekmachine in de Verenigde Staten en Canada had gemaakt.

Inkomsten uit dat partnerschap zouden Mozilla ten goede komen.

“Hopelijk helpt het hen om hun ontwikkelings inspanningen voort te zetten en voort te bouwen op de Quantum-engine,” zei Ross Rubin, hoofdanalist bij Reticle Research.

Mozilla’s release van Quantum was een defensieve zet, vertelde hij. “Het is om verdere erosie van de Firefox-gebruikersgroep te voorkomen, die de afgelopen jaren een sterke hit heeft gemaakt.”

Quantum kan meer doen voor Mozilla dan alleen het voorkomen van Firefox-defecten, hield Charles King, principal analyst bij Pund-IT.

“Quantum lijkt te zijn ontworpen om voormalige gebruikers, die meestal Mozilla voor Google Chrome achterlieten, terug te brengen naar Firefox”, vertelde hij.

“De komst van Quantum valt ook samen met wat lijkt te leiden tot toenemende onvrede bij zowel gebruikers van Google Chrome als Microsoft Edge,” voegde King toe. “Met andere woorden, er kan geen betere tijd zijn voor Mozilla om een ​​nieuwe browser te introduceren.”

Moeilijke browsermarkt

Zelfs met prestatie voordelen zal Quantum het moeilijk vinden om browser aandeel te winnen van marktleider Chrome, dat volgens de cijfers van NetMarketShare ongeveer 47 procent van de desktop markt bezat sinds vorige maand.

Met 6,53 procent van de markt was Firefox een verre derde, achter Microsoft Internet Explorer met 12,52 procent.

“De nieuwe Firefox Quantum is aanzienlijk sneller, wat een groot probleem was voor de oude Firefox”, zegt Greg Sterling, vice-president van strategie en inzicht voor de Local Search Association.

“In vergelijking met Chrome was de oude Firefox gewoon te traag, dus dit is een echte verbetering”, vertelde hij.

“De uitdaging is om gebruikers terug te winnen die naar Chrome zijn overgelopen – naast degenen die filosofisch tegen Google zijn”, zei Sterling. “Ik vermoed dat we een stapsgewijze verbetering zullen zien in het marktaandeel van Firefox, maar deze lancering zal de dingen niet dramatisch veranderen.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.