De precaire gezondheid van het internet

Mozilla publiceerde eerder deze week de eerste volledige editie van zijn Internet Health Report.

Het rapport is “een open source poging om de toestand van het menselijk leven op internet te verkennen”, schreef Mozilla-directeur Mark Surman in een online bericht.

Het bestaat uit onderzoek en analyse van het internet, samengesteld door onderzoekers, ingenieurs, data scientists, beleidsanalisten en kunstenaars in de uitgebreide community van Mozilla.

De digitale rechten, open source en internet vrijheidsbewegingen staan ​​voor het idee dat het mogelijk is om een ​​digitale wereld te bouwen die open, toegankelijk en gastvrij is voor iedereen, aldus Mozilla.

Het Internet Health Report is gebaseerd op de principes van het onlangs uitgebreide Mozilla-manifest.

“De optimist in mij hoopt oprecht dat dit succesvol zal zijn,” zei Charles King, hoofdanalist bij Pund-IT.

Dat gezegd hebbende, “je moet je ook afvragen hoeveel buiten de Mozilla-gemeenschap aandacht besteden,” vertelde hij LinuxInsider.

Mozilla “streeft naar het morele hoogtepunt als overheden het internet gaan reguleren door vroeg en vaak op de ethische bandwagon te springen”, stelde Michael Jude, onderzoeksmanager bij Stratecast / Frost & Sullivan.

Fake News, Fuzzy Facts

In dit eerste nummer van het Internet Health Report staan ​​nepnieuws en verkeerde informatie in de schijnwerpers.

Het onderwerp leidde tot veel interesse, zei Surman, en dataverzameling werd de centrale focus. De discussie omvatte verschillende problemen:

  •         Precisiegerichte advertenties;
  •         Bots en valse accounts;
  •         Facebook’s dominantie van nieuwsverspreiding; en
  •         Onvoldoende webgeletterdheid bij het grote publiek.

Alles bij elkaar bieden deze activiteiten en omstandigheden de brandstof voor fraude en misbruik, samen met zeer slechte resultaten in de echte wereld, aldus Surman.

“Mozilla probeert zich als organisatie te profileren vanuit het belang van de gebruiker”, zegt Rob Enderle, principal analyst bij de Enderle Group.

“Dit is goed getimed, aangezien de problemen die Facebook heeft met het verzamelen van gegevens – en Cambridge Analytica – waarschijnlijk mensen op dit moment bezorgd hebben over alle technische bedrijven,” vertelde hij.

Ook opgenomen in het rapport:

Een stuk over ingenieurs in Brazilië die een open source-bot bouwt die automatisch de uitgaven van politici inspecteert en het gebruik door overheidsfunctionarissen van overheidsgeld voor particuliere aankopen onthult; en

Een verhaal over FIRST, een wereldwijd netwerk van vrijwillige cybersecurity-experts.

Grenzen en veldslagen

Er wordt al heel lang gespeculeerd dat overheden, bedrijven en organisaties het internet zouden opdelen en dat het uiteindelijk de echte wereld zou weerspiegelen – met territoria, grenzen en gevechten tussen verschillende groepen.

“Absoluut,” vertelde Frost’s Jude. “Kijk naar China’s pogingen om hun internet van de rest van de wereld af te sluiten, en de EU probeert privacyrechten op te leggen op het hele web, ongeacht waar het bedrijf zich bevindt.”

Ondertussen hebben de Verenigde Staten en hun bondgenoten, ook bekend als de ‘Vijf Ogen’, elkaars burgers online bespioneerd en informatie gedeeld om de binnenlandse beperkingen te omzeilen.

In het bedrijfsleven proberen bedrijven altijd het reguleringsproces te spelen, merkte Jude op.

Hoewel sommige grote spelers de ruimte domineren, is het internet “nog steeds vrij veel voor iedereen”, zei Dan Goldstein, president van Page 1 Solutions.

Het Internet Health Report is “een poging om mensen te laten nadenken over wat ze doen en welke hulpmiddelen ze gebruiken met de subtekst, dat we allemaal veiliger moeten zijn,” merkte Enderle op.

“Helaas heeft Mozilla niet veel bereik op een goede dag”, zo benadrukte hij, “en met Trump en Facebook nieuws, kauwend op alle beschikbare bandbreedte, hebben veel krachtiger entiteiten moeite om op dit moment aandacht te krijgen.”

Het verzamelen van consumentengegevens door internetbedrijven is een punt van zorg, maar “Het zou een grote fout zijn om gratis diensten zoals Facebook en Google Zoeken te elimineren”, verklaarde Goldstein aan LinuxInsider.

Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren in onze kapitalistische economie, zei hij, maar “het is belangrijk dat we alle consumenten aanmoedigen om hun privé informatie zowel online als offline te beschermen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *