Wat is het verschil tussen het donkere web en het deep web?

Het deep web is het grootste, maar minst begrepen segment van het internet. Schattingen variëren, maar een vaak aangehaald cijfer plaatst het deep web op ongeveer 7500 terabytes aan informatie vergeleken met slechts 19 terabytes voor het oppervlakkige web – niet zozeer de ondergedompelde basis van de ijsberg, maar de zee waarin het drijft.

Een zoekopdracht op het deep web kan opduiken in content, zoals een artikel uit de Daily Mail krijsende, ‘De verontrustende wereld van het Deep Web, waar contractmoordenaars en drugsdealers hun handel drijven op het internet’, dat is, op klassieke wijze, een verkeerde voorstelling van de feiten. Wat de mail hier bedoelt te verwijzen (als ze de energie zouden kunnen verzamelen om fundamenteel onderzoek te doen, zegen hen!), Is het in feite het donkere web.

DeepWeb
Dit is een hoek van het deep web dat opzettelijk verborgen is voor informanten die het internet opzoeken. Het is alleen vindbaar door het gebruik van bepaalde internetbrowsers (voornamelijk Tor) en is de thuisbasis van een groot aantal illegale en gemene, en niet zo illegale en gemene sites.

Maar nu het verschil tussen het donkere web en het diepe web. Om het onderscheid te maken, helpt het om eerst te beginnen met het deel van het internet waar we het meest vertrouwd mee zijn, ‘het oppervlakteweb’. Dit is de eerste laag van het ecosysteem – waar de zon nog steeds doordringt en waar bloemen groeien. Dit is het gedeelte van het internet dat te vinden is door zoekmachines waar miljoenen resultaten opduiken die wanneer je vragen intypt over dat vernederende medische probleem (bijvoorbeeld). Deze sites zijn geïndexeerd door zoekmachines zoals Google en kunnen dus worden tegengesproken door iemand op een winderige internetwandeling.

Nu, onder deze eerste laag, bevinden zich de vele ondergedompelde lagen van het diepe web en het enige verschil tussen deze en het oppervlakweb is dat ze niet worden geïndexeerd door zoekmachines.

En voordat je roept: “Waarom niet? Het moeten smerige grotten zijn van verdorvenheid waar duivels hand in hand rond rokende brandstapels dansen. STOP.  Er zijn veel redenen waarom informatie niet kan worden gevonden door zoekmachines. Bedenk eens, zou u willen dat iemand uw online bankgegevens kan opzoeken met een Google-zoekopdracht? Dacht het niet. Dit is slechts één voorbeeld van deep web-informatie, waarbij anderen bepaalde databases, intranetten op de werkplek en gearchiveerde informatie zijn waarnaar u op een bepaalde site moet zoeken in plaats van een zoekmachine.

Dus daar heb je het, het deepweb is niets om bang voor te zijn, maar is eerder een noodzakelijk onderdeel van hoe internet werkt.