Wat kunnen we verwachten van AI?

Angst over moordenaars robots en de recente sterfgevallen in verband met autonome Uber- en Tesla-voertuigen hebben de bezorgdheid over kunstmatige intelligentie in de machines om ons heen nieuw leven ingeblazen. We kunnen niet verder dan Alan Turing’s vraag beantwoorden, “kunnen machines denken?” Er is nu een goede reden om te vragen hoe we moeten denken aan AI, en wat we ervan mogen verwachten.

De afgelopen jaren hebben zich fenomenale ontwikkelingen in de AI voltrokken. Ze zijn voor een deel te danken aan de vooruitgang in de processortechnologie die exponentieel is toegenomen de rekenprestaties voor kunstmatige neurale netwerken, de ontwikkeling van deep learning software kaders en de enorme hoeveelheden gegevens die rechtstreeks van internet en de wereld om ons heen zijn gewonnen.

We kunnen nu kunstmatige neurale netwerken trainen in de tijd die nodig is om een ​​kop koffie te zetten. Moet dat mensen bang maken? Niet echt.

Het zal niet perfect zijn

Je moet onthouden dat deze oplossingen worden opgeleid voor een specifieke functie. Ze denken niet out-of-the-box, denken niet na over de zin van het leven en hebben geen gevoelens. In de meeste gevallen, vooral vandaag, zijn zowel de initiële training als de doorlopende training beperkt tot grote serversystemen in cloud-datacenters.

Dientengevolge is publieke interactie met AI beperkt tot cloud gerelateerde services zoals webbrowsers of getrainde modellen die vervolgens worden doorgegeven aan wat wij randapparatuur noemen (verwijzend naar de rand van het netwerk) zoals slimme luidsprekers, smartphones of zelfs auto’s.

Uiteindelijk kan voortgezette training of zelfs een initiële opleiding op het randje worden gedaan, maar dat kan een revolutionaire verandering in de processortechnologie tot gevolg hebben, zoals neuromorfe computing, die zich alleen in de onderzoeksfase bevindt.

‘AI’ is precies zoals de naam aangeeft – het vermogen om kennis en vaardigheden te verwerven en toe te passen – wat betekent dat het in de loop van de tijd leert en, belangrijker nog, leert met extra gegevens. Hoe meer gegevens een systeem gebruikt voor training in de vorm van bestanden of zelfs levende sensoren, hoe nauwkeuriger het is om een ​​specifieke taak uit te voeren.

Als een vorm van intelligentie zal het echter nooit perfect zijn. Net zoals mensen nieuwe informatie en interacties leren, zo ook machines. Nieuwe tienerbestuurders kunnen verrast worden de eerste keer dat ze op ijs rijden, maar ze leren van de ervaring en worden beter met de tijd. Dat geldt ook voor op AI gebaseerde systemen, maar er zal altijd onzekerheid zijn met nieuwe gegevens of omstandigheden.

We zullen allemaal veiliger zijn

Het potentieel voor AI om het leven van mensen te verbeteren en de maatschappij te veranderen is eindeloos, maar de gebieden waar we de grootste korte termijn impact zullen zien, zijn gezondheidszorg en transport. Overweeg de mogelijkheid van het hebben van genetisch gemanipuleerde recepten voor elke persoon, of de mogelijkheid om genezingen voor een infectieziekte te vinden in dagen of zelfs uren, vanwege de mogelijkheden van AI-systemen.

Denk ook aan autonome vrachtwagens en auto’s die mensen en goederen over de hele wereld kunnen vervoeren zonder stoplichten. Dit kan allemaal, en het komt sneller dan je denkt.

AI wordt al gebruikt in een breed scala van wetenschappelijke, financiële, webapplicaties, gebruikersinterfaces, productie en meer. Dit is een van de meest geavanceerde technologische ontwikkelingen ooit – en net als andere belangrijke ontwikkelingen zal het de wereld drastisch veranderen. Het zal echter niet perfect zijn.

Met autonome voertuigen, bijvoorbeeld, is de enige manier om elke mogelijkheid van een menselijke dood te elimineren, het voetgangers- en gemotoriseerd verkeer volledig te scheiden. Dat kan gebeuren, maar het vereist aanzienlijke veranderingen in de infrastructuur die van tientallen tot een eeuw kunnen duren.

Als gevolg hiervan zullen er meer ongelukken gebeuren die kunnen resulteren in meer sterfgevallen door auto’s en andere autonome machines die mogelijk worden gemaakt door AI. Het aantal doden en gewonden zal echter drastisch lager zijn in vergelijking met door mensen bediende machines. Net zoals luchtvaartongelukken ongewoon zijn geworden, zullen auto- en andere ongelukken ook gebeuren door het gebruik van AI. De zeldzaamheid van dergelijke ongevallen zal echter spectaculaire krantenkoppen opleveren als ze zich voordoen.

AI zal ook worden gebruikt in defensie toepassingen, een ander geval waarin het systemen moet verbeteren om virtuele en fysieke aanvallen te verminderen of te voorkomen, evenals verlies van mensenlevens.

Dus, wat moeten we van AI verwachten? We zouden een veiligere wereld moeten verwachten met aanzienlijke vooruitgang die mogelijk wordt gemaakt door intelligente systemen. Hoe moeten we over AI denken? We moeten het beschouwen als een baanbrekende technologie die de wereld om ons heen ten goede verandert.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.